Saturday, March 23, 2013

Mis ajal me elame?

Ma blokkisin oma lapse gmaili postkasti ja konto ära, see kustutatakse 1 kuu pärast ja miks? Sest hoolimatult sisestasin tema õige sünniaja. Me elame sotisaalmeedia ühiskonnas, kus Facebook on vajalik kindlasti juba esimesest klassist peale. Juba natuke varemgi, sest olgem ausad sealsete mängude tase algab 2-3 aastasest peale. Lapsevanemad loovad oma pisipõnnile konto juba peale sündimist ja mis selles halba on? Võimalused on ju piiratud kontode loomiseks, miks lasta õitseda valel, et laps on 13? Pigem lubada Facebook sünnist alates (siis kindlalt on see vanema loal ja tegemisel) ning vanuse suurenedes õigused suurenevad. Mõistan, et seal ohud aga, no kuulge, me lapsed peavad neid maast madalat õppima. Internetireeglid peavad selged ja kasutuses olema juba enne mässumeelset teismeiga. Aga meil veel ei ole lepsevanemate põlvkonda, kes ise on esimesest klassist peale Facebookis olnud. Milleks Facebook 8 aastasele? No mängud aga näiteks minu lapsel on sõbrad lasteaiast, kellega ta ühendust peaks ning eesti kooli esimese klassis sõbrad ning kui me tagasi Eestis oleme, siis Facebook on väga kerge ja lihtne viis ühendust pidada soome sõpradega. Maailm on valla.
Ja mis gmailist? No kuulge postkastil küll ei peaks olema vanusepiirangut. Seal on küll kõik lisad, mis kontoga tulevad aga neidki piiratakse alla 18 aastastele, miks siis mitte piirata ka noorematele? Kolmanda-neljanda klassi lapsel oleks hea ju kasutada oma androidis google kalendrit, märkida sinna oma kodutöid, tähtaegu. Kuigi jah e-kool on nüüd päris selleks, ning nad ei saada välja sõnumeid. Siiski armastan võimalust kalendreid ühildada. Mobiil ostetakse juba kooli minnes, no kuulge, see pole enam pelgalt telefon.
Mu laps on 2 aastasest peale internetis olnud ja leidnud oma tee teletupsude lehelt brittide laste keskmängulehele. Eesti lehtedelt tutvustati teda lastekaga, siis playforia ning siis leidis youtube, kus multikaid vaadata, telekanalite lehed, kust telesarju vaadata. Sai Facebooki. Kindlasti on sattunud videodele, mis ei ole talle kohased aga kas ta on neid vaadanud, ei tea. Pole näinud. Aga ma olen näinud, et ta pigem valib oma My Little Pony kui midagi muud. Huvid ja mõttemallid ei ole lastel samad, mis täiskasvanutel. Ma küll ei kujuta ette, et peaksin oma lapsele gmaili keelama.
Oh... igatahes on nüüd Madlil uus gmaili aadress.

No comments:

Post a Comment